Hvorfor er det vigtigt med Danish Model Academy?

Det generelle billede af, hvad det vil sige at være model, er meget urealistisk. Det påvirker mange piger og drenge, der går med en drøm om at blive model - de tror, de skal tabe sig urimeligt meget og se ud på en bestemt måde. Det er vigtigt med Modelskolen for at fortælle, at drømmen om topmodel ikke er den eneste vej at tage og give de unge en realistisk tilgang til branchen.

Sandheden er, at der er brug for mange slags modeller, og fælles for dem alle er, at de også skal være stærke indeni for at kunne klare sig godt. Vi har samlet et hold af eksperter, der underviser deltagerne i alt fra make-up over reelle arbejdsforhold til selvledelse, etik og selvværd. Ved at styrke pigernes indre, får de den nødvendige ballast til at satse på en karriere på deres ydre. Mange piger og drenge går rundt og tror, at de kan blive topmodeller i et stort bureau, chancen for dette er minimalistisk lille, men der findes modelbureauer med hverdagsansigter og castingbureauer, som tager forskellige typer ind.

 

Men det er da ikke det indeni, det kommer an på i modebranchen?

Selvfølgelig er det udseende, der er i centrum i modebranchen, men kravene for udseende skifter hele tiden, og der er i virkeligheden plads til mange slags modeller. Ordet model leder bare hen på den professionelle model, som rejser og lever fuldtid af af være model. Men modellen som laver IKEA-reklame eller billeder for et supermarked er også model. Det er min erfaring, at de modeller, der hviler i sig selv også har den bedste udstråling - den selvsikre og rolige karakter opleves som smuk, ikke mindst på grund af det indre. 

 

Hvad kan I lære dem, som de ikke selv kan erfare?

Vejen til at blive model er i dag meget ensom. Ofte er den eneste vej ind, de unge mennesker kan finde, at stille sig i kø uden for et modelbureau, og håbe de er pæne nok.

Vi tilbyder vores kandidater at lære af andres erfaringer og viden fra branchen, så de ikke skal bruge en forfærdelig masse energi på hele tiden at skulle lære af egne fejl.

Vores undervisere har en bred og dyb erfaring i branchen, som de har valgt at dele med kandidaterne på Modelskolen. Her lærer man derfor en masse om, hvor man skal træde og om at finde sin egen balance.

Det handler jo ikke om at træde ind på et "set" og tro, at man kan bestemme det hele. Man skal også kunne træde ind i en rolle og lade sig føre af dem, der reelt bestemmer over jobbet. På vores forløb er det den slags balancer, man lærer at navigere i - og at holde på sig selv og mærke præcis hvad man vil gå med til, og hvad man ikke vil.

 

Kan du garantere dem et modeljob efter endt skolegang?

Nej. Og det ved deltagerne også fra starten. De får af vide, at det er en fed oplevelse hvor vi udelukkende hjælper dem til at blive bedre kvalificeret, vi styrker deres selvtillid og lærer dem at præsentere sig - og det er helt sikkert, at chancerne for at få jobbet er større, når man går ud med Modelskolens forløb i bagagen, og med de professionelle fotos, man også får med, i sin portfolio. Man er deltager på Modelskolen og efter endt skolegang, er deltagerne ikke blevet professionelle modeller, men har fået et godt fundament og har fået afprøvet nogle drømme og fået en realistisk tilgang.

 

Hvad skal der til for at blive optaget på Modelskolen?

Vi caster pigerne og drengene efter et sundt værdisæt og på baggrund af vores viden om branchen. Der findes opgaver til forskellige typer af modeller, og derfor har vi ikke en fast målestok.

En smuk pige eller dreng, der ikke matcher kriterierne for en catwalk-model, kan sagtens sælge smykker eller undertøj. Kommer éns skønhed eller udstråling ikke igennem på fotos, kan det være, man er en rigtig god live-model til shows og catwalks - og har man f.eks. ikke højden til dét, kan man sagtens være ideel til foto alligevel. Det er en meget stor verden.

Vi vurderer kandidaterne på udseende og personlighed som en samlet pakke. Vi går efter en lidt større bredde end de fleste kendte modelbureauer, fordi vi ved, at der konstant er efterspørgsel på flere slags modeller, end man umiddelbart skulle tro. Derudover er der andre modelbureauer end de store kendte.

 

Hvad er et sundt værdisæt?

Danish Model Academys værdisæt er først og fremmest baseret på sundhed - indre og ydre. Helt firkantet kan man sige, at vi satser på fire ting i castingen: Sundhed, selvværd, udstråling og personlighed.

Om det alt sammen bliver til et model-potentiale, når man slå det sammen, det er dét, vi vurderer i vores casting-proces.

 

Hvad skal de kunne, når de er færdige?

Når man forlader Modelskolen, er det med en grundlæggende forståelse af, hvad der foregår i branchen. Man vil have lært om, hvordan man finder balancen mellem branchens til tider hårde krav og sine egne grænser, og hvordan man arbejder.

Forløbet giver også en del praktisk erfaring - man vil have lært en masse om makeup, styling, garderobe og stil, man har modtaget catwalk-træning, og man har prøvet at arbejde sammen med professionelle fotografer. Catwalk er fx også noget man kan få i et storcenter og ikke kun som de store modeller til Fashion week.

 

Hvorfor skal bureauerne tage dine kandidater ind som modeller?

Fordi de får ambitiøse og professionelle unge mennesker ind, der har lært hvordan branchen fungerer, og som kan begå sig i den.

 

Er det din hensigt at være med til at ændre kvindeidealet i modelbranchen?

Ja, det kan man godt sige. Jeg vil gerne se sunde og stærke modeller ude i den virkelige verden - og jeg vil gerne medvirke til, at modebranchen lever op til de ting, der allerede står i deres charter. Jeg tror, det er vigtigt at foukusere på den enkelte models tilgang til sin egen krop og sine egne idealer - der er også grænser for, hvor langt der kan være mellem dagligdagens kvindeideal, og så de idealer, man ser i modebladene, før det bliver absurd.

Modelbranchen er med til at sætte et kvindeideal, og jeg vil gerne gøre mit til, at det ikke bliver snævert og urealistisk. Vi skal ikke presse alle ned i den samme skabelon - sådan er virkeligheden ikke. Og slet ikke i reklamebranchen.

Jeg vil i hvert fald gerne være med til at sikre, at de værdier, som modebranchen siger, at den står for i deres charter også bliver til virkelighed og her tror jeg, at det er vigtigt at koncentrere sig om den enkelte models tilgang til egen krop og ideal. Der er også grænser for, hvor langt der kan være mellem dagligdagens kvindeideal og så det ideal man ser i nogle modeblade. Jeg vil gerne være med til at udvide kvindeidealet, så ikke alle skal passe ned i samme skabelon. For sådan er virkeligheden ikke. Og slet ikke i reklamebranchen.

 

Interview lavet af journalist Paula Larrain.